Vernieuwd EPC vertelt meteen hoe je je huis energiezuinig kan maken

Vernieuwd EPC vertelt meteen hoe je je huis energiezuinig kan maken

Vernieuwd EPC vertelt meteen hoe je je huis energiezuinig kan maken

Sinds januari 2019 lanceert het Vlaams Energieagentschap het nieuwe energieprestatiecertificaat (EPC). Dat document is verplicht bij het verkopen of verhuren van je woning of appartement. Het vernieuwde EPC ziet er een pak anders uit en bevat nieuwe informatie. De belangrijkste verandering naast de raming van de verbeteringswerken, is dat huizen en appartementen voortaan een label krijgen, net zoals bij elektrische toestellen. Smolders Vastgoed zet voor jou alles op een rij:

Wat is het energieprestatiecertificaat?

Het EPC is een rapport dat het energieverbruik van een woning of appartement schat. Hierbij wordt de energetische kwaliteit van een woning uitgedrukt aan de hand van een kengetal. Het EPC-kengetal drukt uit hoeveel energie een pand verbruikt per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte per jaar (kWh/m² jaar). De berekening van dit kengetal gebeurt aan de hand van een aantal parameters. Belangrijke elementen die besproken worden zijn beglazing, type vensters en deuren, installaties voor verwarming en sanitair warm water, isolatie van daken, gevels, vloeren,... De berekening resulteert in een score tussen -100 tot meer dan 700 en wordt aangeduid in een kleurenbalk die geleidelijk aan van groen naar rood verandert. Het attest dient vooral om kandidaat -kopers of -huurders op de hoogte te stellen van de energetische toestand van het pand.

Vlaanderen heeft hoge ambities om veel zuiniger om te springen met energie. Tegen 2050 zouden elk bestaand vastgoed even zuinig als een nieuwbouw moeten zijn. Een belangrijke tool hiervoor is het nieuwe EPC.

Wat is nieuw aan het EPC?

De belangrijkste verandering is dat een huis of appartement voortaan een label krijgt, gaande van A+ (zeer goed) tot F (zeer slecht). Daarnaast zal het nieuwe EPC aantonen welke zaken er energetisch gezien goed zijn aan de woning, welke minder goed en welke aanpassingen nodig zijn om een beter EPC-label te krijgen. Je krijgt dus concreet advies hoe je de score kan verbeteren. Tenslotte zal er ook een raming van de kosten voorzien worden, zodat je je energiescore kan verbeteren.

Het EPC-label is dus veel minder technisch geworden en zorgt ervoor dat je in één oogopslag kan zien hoe het energetisch met de woning gesteld is. Bedoeling is om mensen nog meer te sensibiliseren en aan te zetten hun woning energiezuinig te maken door de nodige renovaties door te voeren.


Wat is een goede EPC-score?

Het beste label is A+. Hoe lager de daaraan gekoppelde EPC-score, hoe energiezuiniger de woning. Wanneer je een F ziet verschijnen, dan is er heel wat werk aan de winkel! Uiteraard hangt er veel af van het type woning. Een alleenstaande woning zal meer energie doorlaten dan een appartement dat tussen meerdere gebouwen staat. Ook de leeftijd van de woning speelt een grote rol.

Hoelang is een EPC geldig?

Een bestaand EPC is 10 jaar geldig. Wie dus nog een oud geldig EPC-attest heeft, hoeft dus geen nieuw exemplaar aan te vragen. Het certificaat moet nog steeds worden opgemaakt door een erkend en gecertificeerd energiedeskundige.

Heb je nog vragen over het vernieuwde EPC? Contacteer ons dan gerust of kom een infobrochure halen bij ons op kantoor. We helpen je graag verder!

Gratis schatting