Binnenkijken bij Ruben en Anouk in Maldegem

Binnenkijken bij Ruben en Anouk in Maldegem

Anouk (35) & Ruben (37) kochten in 2009 hun eerste woning in Maldegem. Met de komst van hun 2 kinderen werd de woning erg krap en een betere plek om te wonen, vonden ze niet. Met een bevriende architect ‘Koen De Saedeleer’ zijn ze in 2017 de werken gestart. Ondertussen wonen ze een jaar in hun “nieuwe huis” in Maldegem, want zo voelt het écht wel aan.

Waarom hebben jullie beslist om jullie woning te verbouwen?

De woning hebben we in 2009 gekocht. We waren toen prille twintigers. Een prima eerste aankoop. Toen was dat nog betaalbaar. Zeker als je het met de prijzen van nu vergelijkt. Ondertussen hebben we 2 kids van 6 en 4 jaar. Onze woning werd te klein om hier te blijven wonen met 2 kinderen. Dus zijn we op zoek gegaan naar bouwgrond, maar dat bleek al snel een onmogelijke opdracht omdat de prijzen van bouwgrond ook zoveel duurder zijn geworden. We vonden ook geen enkele grond die betaalbaar was mét een betere locatie dan waar we nu wonen. Dus daarom hebben we ervoor gekozen om hier te blijven, mits enkele aanpassingen. De woning moest serieus uitbreiden. We hebben er een stuk van de tuin bij genomen, waardoor we al snel 50m² bij hadden. In 2017 zijn we beginnen verbouwen en in januari 2018 zijn we hier opnieuw komen wonen.

Hoe begin je dan aan zo’n verbouwingsplannen?

Eens de knoop was doorgehakt om hier te blijven wonen, hebben we architect Koen De Saedeleer gecontacteerd. Hij is een vriend van mijn mama, dus was het contact snel gelegd. Eens Koen met zijn schetsen begint, zie je plots wel wat mogelijkheden en begint het te kriebelen om de verbouwing door te zetten.

Hadden jullie een bepaalde stijl voor ogen?

Ik heb de dingen graag ordelijk en aan de kant. Alles is dus vrij uitgelijnd en strak. Ik wist ook 100% zeker dat ik er een bleke betonvloer in wou. In ons huis zit veel wit, zwart en grijs en ik probeer er warmte in te krijgen met wat hout-accenten. Het accent van oud en nieuw wilden we er graag in. Dus de ouden eiken trap hebben we behouden, en we hebben die laten zandstralen met droogijs. Het is een leuke eyecatcher in ons interieur.

Wat vond je moeilijk aan het verbouwen?

Ikzelf ben creatief en graag bezig met interieur en vormgeving, dus ik zie de dingen wel goed voor mij, maar kan het niet altijd tot uiting brengen. Je moet daarin de architect ook meekrijgen, want die zetten er uiteraard graag hun eigen stempel op. De eerste schetsen waren niet 100% zoals we het in ons hoofd hadden, maar na overleg hebben we Koen meegekregen in ons verhaal, want een architect doet graag zijn eigen ding hé (lacht).

Hoelang hebben de werken geduurd?

We zijn ruim een jaar bezig geweest. Tijdens de werken zijn we hier niet blijven wonen. We konden in een leegstaande woning van mijn mama intrekken. Dat was een godsgeschenk, want in de renovatiewerken blijven wonen met 2 kinderen, zou echt een ramp geweest zijn. We hadden dus de mogelijkheid om voor alles onze tijd te nemen en konden voorzichtig keuzes maken. Niet alles moest snel, snel, snel gaan. Dat was een serieus voordeel!


Zijn de kosten van de verbouwingen binnen de perken gebleven?

We zijn niet voor onverwachte kosten komen te staan. Mijn partner heeft alles heel goed in het oog gehouden. We zijn perfect binnen ons budget gebleven. Eens we bezig waren, hebben we er wel nog wat dingen bij genomen, die eerst niet voorzien waren. Zoals een nieuw dak. Binnen paar jaar hadden we dat toch moeten vernieuwen. Dat was zo voorzien in onze kostencalculatie.

Heb je tips voor mensen die ook aan verbouwen denken?

Weet zelf goed wat je wil en wat je niet wil. Laat je niet altijd meesleuren door de ideeën van de architect. Ik wist vanaf het begin heel goed wat ik wou, dus je kan dan makkelijker keuzes maken. We wisten bijvoorbeeld dat we een betonvloer in onze woonkamer wilden, dus daar zijn we niet meer van afgestapt.

Hou dagelijks de administratie bij. Achteraf loont het wel voor de aanvraag van bepaalde premies. De woonwijzer heeft ons hier goed mee geholpen.

Vraag verschillende offertes op. Hier kruipt heel wat tijd in, maar ook dit loont. Ik sprak verschillende leveranciers aan. Van hun prijzen maakte ik een excelfile om zo een vergelijking te maken en op basis daarvan maakten we een keuze.

Ga nooit voor de goedkoopste leverancier. We hebben altijd voor de gulden middenweg gekozen.

Vraag de architect om visualisatie. Ik had wel in mijn hoofd hoe ik het wou, maar om zeker te zijn dat de architect het ook zo zag, vroeg ik een soort van 3D-ontwerp. Dat geeft gemoedsrust.

Trek genoeg foto’s voor en tijdens de werken. We weten bijvoorbeeld waar alle leidingen en kabels lopen en hebben daarvan aantekeningen op de muur gemaakt en gefotografeerd. We weten dus perfect alles zitten voor het geval er zich ooit iets voordoet.

Zou je ooit nog opnieuw verbouwen?

Voor mij viel de stress wel mee. Maar Ruben zegt ‘Nooit meer’. De fysieke arbeid was dan ook volledig voor hem. We hebben heel wat geld bespaard door de afbraak zelf te doen. De planning en opvolging heeft mijn man ook allemaal zelf gedaan. Ikzelf heb er niet zoveel last van gehad :)

Heb je vragen over de mogelijkheden van jouw woning of appartement? Bel of mail ons en wij helpen je graag verder!




Gratis schatting