Neem een kijkje op de ultieme verhuischecklist

Neem een kijkje op de ultieme verhuischecklist

Verhuizen neemt veel tijd in beslag, maar met een goede voorbereiding gaat alles des te vlotter. Daarom hebben wij voor jou de ultieme verhuischecklist samengesteld. Van verzekeringen regelen over meterstanden opnemen tot opvang voor de kids: you name it, we got it on our list! Dankzij onze chronologische checklist verlies je niks uit het oog en blijf je stressvrij tijdens de verhuis.

Voorbereiding verhuis

To do's drie maanden voor de verhuis

  • Huurcontract opzeggen of woning verkopen

Ben je momenteel aan het huren? Check dan zeker op voorhand jouw opzegtermijn. Een huurovereenkomst zeg je het best op via een aangetekende brief. Maak samen met de huisbaas een plaatsbeschrijving op en laat alles achter in z’n oorspronkelijke staat. Zo ben je zeker dat je jouw volledige huurwaarborg terugkrijgt.

Wil je jouw huidige woning verkopen? Smolders Vastgoed helpt je met plezier! Terwijl wij de verkoop in goede banen leiden, kan jij je volledig focussen op de voorbereidingen van jouw verhuis.

  • Vraag verhuishulp

Verhuizen doe je best niet in je eentje. Leg een verhuisdatum vast en vraag eens rond wie van jouw familie en vrienden kan helpen. Heb je kinderen of huisdieren? Regel dan ook zeker opvang, zo bespaar je hen en jezelf heel wat stress!

Schakel je ook professionele verhuishulp in? Vraag dan offertes bij verschillende verhuisfirma’s en ga na of je een verhuislift nodig hebt. Woon je in een stadscentrum en maak je gebruik van een verhuiswagen? Dan is de kans groot dat je een verkeersbord met parkeerverbod nodig hebt, vraag dit zeker tijdig aan bij de gemeente.

  • Verhuisdozen verzamelen

Begin goed op tijd kartonnen dozen te verzamelen, want tijdens het verhuizen kan je nooit genoeg verhuisdozen of krantenpapier hebben!


To do's één maand voor de verhuis

  • Werkgever inlichten

Licht jouw werkgever in over jouw adreswijziging. Intussen kan je ook enkele (broodnodige) verlofdagen aanvragen om jouw verhuis in goede banen te leiden. Sommige bedrijven voorzien zelfs speciale verlofdagen (klein verlet verhuis) voor werknemers die aan het verhuizen zijn, vraag dit dus eens na bij jouw personeelsdienst.

  • Leveranciers nutsvoorzieningen verwittigen

Verwittig tijdig jouw leveranciers van elektriciteit, water en gas om de tellers af te sluiten of om de meterstand op te nemen. Dit is natuurlijk ook het ideale moment om de huidige energieprijzen te vergelijken en eventueel van energieleverancier te veranderen.

  • Verzekeringsmaatschappij inlichten

Wijzig je brandverzekering en sluit een brandverzekering af voor jouw nieuwe woning die ingaat vanaf de verhuisdag (let wel op bij verbouwingen: laat je woning verzekeren zodra je aan de verbouwingen begint!).


To do's twee weken voor de verhuis

Let the packing begin!

De gemakkelijkste manier om efficiënt in te pakken is kamer per kamer alles afwerken. Je kan ook al beginnen met het demonteren van sommige meubels en ze in te pakken met bubbelfolie. Dit is bovendien het ideale moment om Marie Kondo-gewijs heel wat onnodige zaken weg te doen:

  • Label een doos voor de kringwinkel voor de spullen die nog bruikbaar zijn
  • Label een doos voor de spullen die naar het containerpark mogen
  • Label de dozen die mee verhuizen naar je nieuwe woonst en vermeld in welke kamer de doos mag neergezet worden na je verhuis: dat maakt het gemakkelijker voor de verhuishelpers!

Heb je de voorbije jaren al heel wat verzameld? Dan begin je best iets vroeger aan het inpakken zodat er voldoende tijd is om je spullen te sorteren.


To do's één week voor de verhuis

  • Telecomprovider verwittigen

Contacteer jouw telecomprovider en laat je huidige telefonie-, tv- en internetabonnement overzetten naar jouw nieuw adres.

  • Laat je post doorsturen

Breng het postkantoor op de hoogte van jouw verhuis en laat je post nog enkele maanden doorsturen naar je nieuwe adres. Je kan dit zelf regelen via de website van bpost. Het kan ook geen kwaad om je contactgegevens te bezorgen aan de nieuwe bewoners.


To do's twee dagen voor de verhuis

  • Tijd om schoon te maken

Het is tijd om zowel jouw oude als nieuwe woning grondig schoon te maken. Zo kan je na het verhuizen meteen beginnen met dozen uit te pakken.

Moving essentials

  • Zorg dat je zeker enkele moving essentials voorziet:
  • cash geld voor de verhuisfirma
  • voldoende eten en drinken voor jou en je verhuisteam. Bestel eventueel broodjes op voorhand. Dat maakt het verhuizen voor iedereen wat aangenamer.
  • Voorzie zeker ook een kleine koffer met wat kleren, toiletgerief, GSM-lader... zodat je ’s avonds niet in alle verhuisdozen op zoek moet gaan.
  • Zorg dat alles ingepakt is en klaarstaat op de avond voor de verhuis: dit bespaart heel wat tijd op de verhuisdag zelf en zo vermijd je dat losse spullen zoek raken.


Verhuisdag

Moving day is finally here! Vooraleer definitief afscheid te nemen van jouw oude thuis, is het aan te raden om nog een laatste inspectieronde te doen zodat er zeker geen spullen of dozen achterblijven. Check zeker nog eens alle kamers met de nieuwe eigenaar en noteer de meterstanden. Zo vermijd je eventuele discussies achteraf. Daarna is het tijd om de sleutels te overhandigen en te vertrekken naar je nieuwe thuis.


Na de verhuis

Het is zover, na al dat verhuizen kan je eindelijk relaxen in jouw nieuwe thuis. Toch moet je nog enkele laatste to do’s afwerken vooraleer je echt op jouw gemak kan zijn.

To do's eerstdaags na de verhuis

Overheidsdiensten worden automatisch op de hoogte gebracht van jouw verhuis, maar er zijn heel wat instanties aan wie je jouw adreswijziging moet doorgeven:

  • Verwittig je ziekenfonds
  • Ga langs bij je (nieuwe) gemeente om je domicilie te wijzigen: dit moet binnen de 8 dagen na je verhuis gebeuren. Vraag ook zeker aan de gemeente om de registratie van jouw auto aan te passen.
  • Daarna krijg je een wijkagent op bezoek om jouw verhuis officieel vast te stellen.
  • Heb je huisdieren die gechipt zijn? Vergeet dan zeker het centrale dierenbestand niet te verwittigen.
  • Ten slotte moet je binnen de drie dagen de meterstanden van jouw oude en nieuwe woning doorgeven. Alles is pas in orde wanneer je een eindafrekening ontvangen hebt.

And last but nog least: housewarming time!

Als alle dozen zijn uitgepakt en je een beetje bekomen bent, is het hoog tijd voor een heuse housewarming party! Dit is ook de ideale gelegenheid om jouw nieuwe buren wat beter te leren kennen.

Ben je op zoek naar een nieuwe woning? Neem dan een kijkje in ons aanbod te koop of te huur en wij helpen jou graag om de woning van jouw dromen te vinden!

Gratis schatting