Onze tips bij de start van jouw verbouwingswerken

Onze tips bij de start van jouw verbouwingswerken

Onze tips bij de start van jouw verbouwingswerken

De knoop is doorgehakt: die (broodnodige) verbouwing komt er! Je verhoogt op die manier je comfort en realiseert een meerwaarde voor je woning. Voor je met veel enthousiasme van start gaat, kan je maar beter goed voorbereid zijn. Smolders Vastgoed geeft je graag deze tips mee:

  • Maak een financiële raming

Zorg naast een goed plan, ook voor een goede inschatting van het totale volume van de werken. Want als blijkt dat de voorziene werken niet binnen je budget passen, dan zal je moeten kijken om te besparen. Door zaken te faseren, zelf werken uit te voeren, het plan aan te passen, … kan je een financiële kater vermijden. Beter vooraf je droomhuis bijschaven, dan tijdens de werken moeten vaststellen dat het geld op is.

Voorzie dus ook een budget voor onvoorziene zaken, 10 tot 15% extra budget is in deze een aanrader!

  • Bekijk of een vergunning noodzakelijk is

Check bij de gemeente of je voor je verbouwing een vergunning nodig hebt. In sommige gevallen kan je aannemer dit ook voorzien. Het is ook altijd een goed idee om vooraf even met de buren te spreken over de werken die je wilt uitvoeren.

  • Vergelijk offertes van verschillende aannemers

Ga nooit direct met één aannemer in zee. Vraag minstens 3 offertes op. Een architect kan helpen bij het opmaken van deze vergelijking.

Bekijk referenties en hou zeker rekening met de transportkosten want die kunnen behoorlijk oplopen als de aannemer niet in de buurt woont.

Offertes dienen altijd volledig te zijn zodat eventuele meerprijzen tijdens de werken uitgesloten kunnen worden.


  • Weeg af wat je zelf kan doen

Helpende handen van vrienden of familie kunnen ervoor zorgen dat je tijd en centen uitspaart… Bedenk wel dat je zelf 21% btw moet betalen als je zelf materiaal aankoopt, terwijl professionele aannemers 6% betalen op materiaal. Deze nuance is belangrijk om een correcte prijsafweging te maken. Afbraakwerken of sleuven uitgraven voor nutsleidingen bijvoorbeeld kan je dus gemakkelijk zelf doen!

In een eerdere blog spraken we met Anouk en Ruben uit Maldegem. Zij deden een aantal zaken ook zelf. Hun renovatieverhaal is een leuke opsteker voor wie nog twijfelt (klik hier voor het artikel).

  • Maak goede afspraken met de aannemer

Zet samen met je aannemer alle afspraken op papier voordat de werkzaamheden van start gaan. Spreek ook steeds een einddatum af. Volg alles nauwgezet op. Bij het onderhandelen over het contract kan je eventueel een boeteclausule laten opnemen wanneer de werken langer duren dan afgesproken.

Eventuele gebreken moet je tijdig, en best schriftelijk melden aan de aannemer!

  • Bekijk of je subsidies kan krijgen

Informeer bij de gemeente en energiebedrijf of je in aanmerking kan komen voor subsidies of renovatiepremies. Hiervoor kan je ook terecht op de website van de Vlaamse Overheid.

  • Blijf alert tijdens de werken

Houd je financiën en de timing goed in de gaten. Wanneer je met vragen zit over het werkschema of eventuele meerwerken, kaart dit dan tijdig aan met de aannemers. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan!

Ben jij ook volop bezig aan jouw zoektocht naar een renovatiepand? Geef hier je voorkeuren in en we helpen je mee zoeken!

Gratis schatting