Verandering bij aankoopkosten van vastgoed in 2022

Verandering bij aankoopkosten van vastgoed in 2022

De huizenprijzen swingen de pan uit, wat het vandaag de dag erg moeilijk maakt voor jonge koppels en alleenstaanden om een eerste eigen woning te kopen. Daar wil onze regering verandering in brengen. Vanaf dit jaar zijn er een aantal nieuwe regels van kracht die zoveel mogelijk kopers moeten aansporen om toch de sprong naar een stekje op eigen naam te wagen. 

Verlaagde registratiebelasting voor een enige eigen woning

Voor zij die een enige eigen woning aankopen, daalt de registratiebelasting dit jaar van 6% naar 3%. Ook voor een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER), of sloop en herbouw moet je vanaf dit jaar minder diep in de buidel tasten, gezien de registratiebelasting hier van 5% naar 1% daalt.

Daling rechtenvermindering

Wie een bescheiden woning koopt, geniet een bijkomende rechtenvermindering. Dat is een korting van een vast bedrag die vooraf wettelijk bepaald werd. Onder een bescheiden woning verstaan we een woning met een prijskaartje van ten hoogste 220.000 euro. In de kernsteden en de Vlaamse Rand rond Brussel voorziet men een marge en is het maximale bedrag om in aanmerking te komen voor de rechtenvermindering 240.000 euro.

Houd er wel rekening mee dat de rechtenvermindering evenredig mee-evolueert met de verlaagde percentages van de registratiebelasting. Koop je een enige eigen woning aan, dan zie je het percentage van de registratiebelasting van 6% naar 3% dalen, maar ook de rechtenvermindering halveert. Die daalt van 5600 euro naar 2800 euro. Wie een Ingrijpende Energetische Renovatie doorvoert en slechts 1% registratiebelastingen betaalt in plaats van 5%, deelt ook de rechtenvermindering door 5. Die daalt van 4800 naar 960 euro.

Stijging algemeen tarief

Minder goed nieuws voor zij die een tweede woning of bouwgrond willen aankopen. Het algemeen tarief stijgt van 10 naar 12%, met uitzondering van de aankoop van landbouwgronden en natuurgebieden. Deze regel vervalt indien de compromis nog voor het begin van 2022 ondertekend werd.

Meeneembaarheid

Zoals de naam al doet vermoeden, betekent het recht op meeneembaarheid dat je je registratiebelasting (of verkooprecht) tot maximum 13.000 euro mag ‘meenemen’ naar je volgende woning. Betaalde je voor een vroegere woning al maximum 13.000 euro aan registratierechten, dan mag je die aftrekken van de registratierechten die je voor je volgende woning betaalt. Aan deze regel wordt sterk gesleuteld, vanaf 2024 zal die uit onze regelgeving verdwijnen.

In de tijd vóór deze nieuwe regel in voege gaat, heb je als koper de keuze: óf je behoudt je meeneembaarheid, óf je kiest voor de verlaagde registratiebelastingen. Het recht op meeneembaarheid en de verlaagde registratiebelasting (van respectievelijk 3%, 1% of 10%) cumuleren is helaas niet toegestaan. Kies je ervoor om nog snel gebruik te maken van het recht op meeneembaarheid, dan betaal je dus 6%, 5% of 12% registratiebelastingen, afhankelijk van je situatie.

Verlengde termijn om je woning te verkopen

Tot eind 2021 had je slechts een jaar de tijd om je woning te verkopen, als je een ander pand wou kopen en je jouw eerder betaalde registratiebelasting (deels) wil recupereren. Die termijn werd vanaf dit jaar aangepast naar twee jaar. Voorwaarde hierbij is dat je eigenaar bent van slechts één woning.

Kan je wel wat advies gebruiken bij de aankoop van je woning? Maak een afspraak bij ons kantoor, we helpen je met plezier verder!

Gratis schatting