Verplichte renovatie vanaf 2023: wat houdt het in?

Verplichte renovatie vanaf 2023: wat houdt het in?

Met het nieuwe jaar voor de deur verandert er naar goede gewoonte weer heel wat in vastgoedland. 2023 zal in het teken staan van energiezuinige renovaties. Concreet betekent dat dat wie een woning koopt met EPC-label E of F de woning na aankoop grondig zal moeten renoveren om het EPC-label D te bekomen. In dit blogbericht leggen we uit met welke renovaties je vanaf volgend jaar rekening moet houden.


Toekomstgericht en energiezuinig wonen

Koop je vanaf 2023 een woning met label E of F in Vlaanderen, dan krijg je vijf jaar de tijd om die naar het energielabel D te brengen. Kocht je je woning al voor 2023 aan, dan heb je tot 2030 om je woning te renoveren zodat die minstens energielabel D krijgt.

Het energieprestatiecertificaat (EPC) geeft weer hoe energiezuinig je woning is en moet altijd aanwezig zijn bij de verkoop van een woning. Sinds 1 januari 2022 spreken we over het EPC+. Dit vernieuwde certificaat geeft naast de energiescore ook het energielabel aan, en helpt je op weg met aanbevelingen om je woning energiezuiniger te maken. In principe blijft een EPC tien jaar geldig, maar bij ingrijpende energetische renovaties (IER) raden we je aan om je EPC te laten aanpassen zodat die de juiste status van je pand weergeeft. Interessant als je je woning binnenkort wil verkopen en potentiële kopers over de streep wil trekken!


Welke zaken moet ik renoveren?

Vanaf 2023 dien je deze vijf zaken op te nemen in je renovatiebudget:

  • Dakisolatie
  • Raamisolatie
  • Vloer- en muurisolatie
  • Condensatieketel
  • Warmtepomp

Hou er bij de vervanging van je condensatieketel rekening mee dat je sinds begin 2022 geen nieuwe condenserende stookolieketel mag laten plaatsen als er in jouw straat een aansluiting op aardgas aanwezig is.


Financiële steun van de Vlaamse overheid

Om renoveren ook in het huidige vastgoedlandschap interessant te maken, kan je rekenen op financiële steun van de overheid als je beslist om te renoveren. Het gaat om drie soorten financiële steun:

  • Het renteloos renovatiekrediet
  • De energielening
  • De 0%-energielening


Het renteloos renovatiekrediet

Als je een woning koopt die een slecht EPC heeft (E of F), maar van plan bent om de woning binnen de vijf jaar grondig te renoveren, dan kan je genieten van een renteloos renovatiekrediet. Het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) stort de rente terug die je jaarlijks aan je hypothecair krediet betaalt.


Energielening +

In het geval dat je een woning erft of geschonken krijgt, kan je gebruikmaken van de energielening +, waarbij je in tegenstelling tot bij het renteloos renovatiekrediet geen rente betaalt, en ze dus ook niet terug hoeft te krijgen van een derde partij. Dit soort energielening kan je afsluiten bij het Energiehuis, op voorwaarde dat je de 60.000 euro niet overschrijdt.


0%-energielening

Ook de huidige 0%-energielening wordt in 2023 grondig hervormd. Deze lening zal je nog steeds bij een energiehuis in je buurt kunnen aanvragen, en het loonbedrag wordt van 15.000 naar 50.000 euro opgetrokken. Bovendien wordt de looptijd verlengd van 10 tot 25 jaar.

Heb je plannen om een woning te kopen en wens je professionele begeleiding? Maak een afspraak bij ons kantoor en we helpen je met plezier verder!

Gratis schatting