De voordelen van een nieuwbouwappartement
Denk je eraan om te investeren in een nieuwbouwappartement? We zetten hier de voordelen op een rij.
Als vastgoedmakelaars gespecialiseerd in de verkoop van nieuwbouwpanden krijgen we vaak vragen over het aankooptraject bij aankoop op plan. We maken je daarom graag wegwijs in deze complexe materie en helpen je ook met een aantal vragen die je best stelt wanneer je inlichtingen opvraagt aan de verkoper van een nieuwe residentie.
Laat ons starten met enkele onmiskenbare troeven!
Vastgoedontwikkelaars kiezen ervoor om enkel op de betere locaties een nieuw gebouw te realiseren. De ligging van je appartement zal dus zeker gunstig zijn. En denkend aan een latere doorverkoop mag je dus onder andere daardoor op een hogere meerwaarde rekenen.
Wat zeker ook meespeelt als waarde-verhogende factor is de energiezuinigheid van dat pand. Absoluut 1 van de grootste voordelen wanneer je in een nieuwbouwappartement investeert! Waar het voor jou misschien aanvoelt dat je een hogere prijs moeten betalen omwille van de btw-verplichting, spaar je ongetwijfeld vele euro’s uit doordat de energiefactuur een stuk lager uitvalt dan bij verouderd vastgoed.
De ontwikkelaars van nieuw vastgoed zijn volledig vertrouwd met de meeste recente technologieën op vlak van duurzame energie. Je geniet dus van de recentste verwarmingssystemen en de isolatie staat ook op punt. Dat leidt tot minder verbruik en dus minder kosten.
Als je een appartement op plan aankoopt en je bent er tijdig bij, kan je er ook de beste units uitkiezen. Je hebt de eerste keuze: keuze over op welk verdiep je wil wonen, keuze over de grootte van je appartement; keuze over de oppervlakte van het terras; keuze over waar je de wagen wil parkeren; … Maar zeker niet onbelangrijk, je kan ook zelf nog de binneninrichting naar je hand zetten.
Jij kiest, iemand anders voert uit en volgt op dus minder tijdsintensief en minder stress voor jezelf!
Wat al zeker vaststaat is dat er bij nieuwbouw geen grote herstellingskosten nodig zijn. Je koopt een nagelnieuw pand, waarbij er de eerste jaren geen verwachte of onverwachte kosten zullen opdagen.
Bovendien blijven de aannemer en de verkoper gedurende 10 jaar aansprakelijk voor ernstige gebreken (problemen met de fundering, vochtinfiltratie, scheuren in de muren, …). Jij hoeft dus niet voor die eventuele herstellingskosten op te draaien.
Hebben we je met deze voordelen kunnen overtuigen? Deze vragen moet je stellen wanneer je de aankooppiste van een nieuwbouwappartement wil verkennen!
Ga zeker na of de wet Breyne van toepassing is. Dankzij deze woningbouwwet krijg je als koper een volledig contract met onder meer een duidelijke totaalprijs en vastgelegde uitvoeringstermijnen. Bovendien voorziet de wet financiële waarborgen en strenge aansprakelijkheidsclausules. Download hier de krachtlijnen van de wet Breyne.
De meest gestelde vragen:
- hoe groot is het appartement? Vraag zeker naar de bruto én de netto-oppervlakte, want je koopt de bruto-oppervlakte (logisch want een appartement zonder muren is net niet zo handig), maar je wil absoluut weten hoeveel nuttige vloeroppervlakte je mag verwachten.
- hoe is het appartement ingedeeld? Hoeveel slaapkamers zijn er? Bekijk de plannen om na te gaan of er bv. voldoende bergruimte voorzien is.
- is er een terras voorhanden? Check de oriëntatie en grootte.
- wat is de totale kostprijs? Want de prijs vermeld in de publiciteit betreft doorgaans de kostprijs van het appartement exclusief de bijkomende kosten zoals verkooprechten op de grondwaarde, BTW op de constructiewaarde, aktekosten (notaris), aansluitingskosten voor gas, water en elektriciteit, …
- wanneer moet ik wat betalen (zie wet Breyne)?
- zit er een parkeerplaats of garage inbegrepen in de prijs?
- hoe wordt het appartement afgewerkt? In het lastenboek kan je dat allemaal nalezen.
- hoeveel appartementen zijn er in het gebouw? Wonen in een grote of kleine residentie kan je beslissing beïnvloeden.
- is er een handelsactiviteit voorzien of toegelaten? Dergelijke zaken en alle andere afspraken omtrent de mede-eigendom kan je terugvinden in de basisakte. Vraag een kopie hiervan!
Verder:
- wie zijn de aannemers?
- wanneer starten de werken en wanneer is het gebouw klaar?
- kunnen er nog aanpassingen aan de inrichting gebeuren? Dit is belangrijk wanneer je niet in het begin van het project aankoopt. Van zodra je aangekocht hebt, kan je een offerte opvragen voor alle meerwerken.
- is er een lift?
- welke voorzieningen zijn er in de gemeenschappelijke delen?
- is er een fietsberging voorzien?
- waar kan je terecht met vuilnis?
- is er reeds een syndicus aangesteld? Verwacht dit zeker niet bij aanvang van het project. Dit wordt pas belangrijk als de eerste oplevering nadert.
Kort samengevat: als koper van een nieuwbouwappartement heb je naast de mogelijkheid om aanpassingen te doen aan de indeling, de inspraak bij de keuze van afwerkingsmaterialen en het gemak van zelf geen werken te moeten opvolgen, een sterke juridische bescherming dankzij de wet Breyne. Bovendien wordt de betaling van de aankoopsom gespreid in de tijd en ben je ingedekt tegen het financieel onvermogen van de bouwheer.
Je bent overtuigd en wil graag meer informatie over onze nieuwbouwprojecten? Contacteer ons dan nu voor een afspraak. De koffie staat klaar!