Een eigendom verkopen of verhuren: hoe maak je de keuze?

Een eigendom verkopen of verhuren: hoe maak je de keuze?

Wellicht kom je ooit in je leven voor de keuze te staan: een eigendom verkopen of verhuren. Dat kan bijvoorbeeld wanneer jij en je partner beslissen om samen te wonen en jullie allebei al een eigen woning hebben, of wanneer je een eigendom erft. Sta je momenteel zelf voor de keuze verkopen of verhuren? Wij helpen je alvast op weg!

Drie redenen om je eigendom te verkopen

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, kan het interessanter zijn om jouw eigendom te verkopen. Hieronder lijsten wij de belangrijkste argumenten op om jouw huis of appartement te koop te zetten.

  • Je wil een nieuwe eigendom kopen

Tenzij je financiële situatie het toelaat om een nieuwe eigendom te kopen zonder in te boeten op je levensstandaard, is het interessanter om je huidige woning te verkopen. Zo kan je zelf meer geld inbrengen en een interessantere lening afsluiten en/of heb je meer marge voor je renovatiebudget. Bovendien kan je in dit geval mogelijk je woonbonus overzetten op je nieuwe woning en je registratierechten recupereren. Heel wat financiële voordelen dus!

  • Jouw eigendom is verouderd

In dit geval is het aan te raden om een overzicht te maken van de jaarlijkse vaste kosten en eventuele bijkomende grote kosten die sooner rather than later gemaakt moeten worden, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe boiler. Vergelijk deze kosten met de potentiële huuropbrengsten van jouw eigendom en je krijgt meteen een goed beeld of het verhuren van jouw eigendom financieel voordelig is of juist een nuloperatie in disguise is.

  • Je maakt je liever geen zorgen

Als je liever ‘hakuna matata’-gewijs door het leven gaat, zie je beter af van verhuren. Zelfs al heb je het geluk voorbeeldige huurders te hebben die je eigendom perfect onderhouden, toch moet je steeds paraat staan bij eventuele problemen of defecten.

Of toch maar verhuren?

De verkoop is natuurlijk onomkeerbaar: verkocht is verkocht. Als je een goed verhuurbare eigendom hebt, verlies je hoogstwaarschijnlijk interessante maandelijkse huuropbrengsten én een mogelijke meerwaarde bij verkoop op latere termijn. In bepaalde gevallen zal je ook een meerwaardebelasting moeten betalen als je jouw pand met winst verkoopt.


Drie redenen om je eigendom te verhuren

Schrikken onderstaande argumenten je niet af en laat je (financiële) situatie het toe, dan is verhuren zeker een interessante optie met heel wat voordelen.

  • Je zoekt naar de beste belegging op lange termijn

Het verhuren van je eigendom kan jouw ‘appeltje voor de dorst’ zijn en een (extra) gewaarborgd pensioen betekenen. Een strategische belegging met jouw spaargeld, dat anders toch maar staat te verkommeren op een spaarboekje dat al tijden quasi niets meer opbrengt.

  • Jouw eigendom is instapklaar en ligt op een goeie locatie

Is jouw pand goed onderhouden en ligt het bovendien op een populaire locatie zoals het centrum van een stad? Dan zal jouw pand veel potentiële huurders aantrekken en kan je ook een hogere huurprijs vragen waarmee je automatisch een kwalitatief huurderspubliek aantrekt. Zo wordt verhuren al snel een win-win!

  • Je wil op een relatief gemakkelijke manier geld verdienen

Beschik je over een mooi pand dat volledig in orde is? Dan hoef je niet veel moeite te doen om jouw vastgoedinvestering te verzilveren. Zorg ervoor dat alles goed onderhouden blijft en je zal blijven genieten van een continue geldstroom.

  • Of toch maar verkopen?

Indien je beslist om te verhuren, moet je ermee rekening houden dat je een belasting zal betalen op jouw tweede verblijf. Het beste is om je woning aan iemand te verhuren voor privégebruik. In dit geval word je als verhuurder belast in de personenbelasting, berekend op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen. 

Je zal ook moeten blijven investeren in je huurpand, bijvoorbeeld wanneer de wetgeving nieuwe eisen vooropstelt of in geval van schade omdat je huurders jouw eigendom verwaarlozen. Toch is het belangrijk om je niet te laten afschrikken door slechte ervaringen van andere verhuurders, want in de meeste gevallen loopt het verhuurproces van een leien dakje. Zorg er gewoon voor dat je de solvabiliteit van je huurders hebt gecheckt voor het huurcontract wordt getekend en maak van in het begin duidelijke afspraken.

Blijf je twijfelen tussen verhuren en verkopen, en heb je nood aan een professionele mening? Bij Smolders Vastgoed gaan we met plezier na wat voor jou de meest lucratieve oplossing is. Daarna leiden wij de verkoop in goede banen of gaan we op zoek naar de perfecte huurder voor jouw pand.

Neem dus gerust contact op voor meer informatie!


Gratis schatting