Een handelszaak kopen? Dit zijn de nieuwe renovatieregels

Een handelszaak kopen? Dit zijn de nieuwe renovatieregels

Sinds 1 januari 2022 is de renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen van kracht. D.w.z. dat onder meer bedrijfsruimtes, kantoorgebouwen en handelszaken binnen de vijf jaar na het verlijden van de authentieke akte voor verkoop, erfpacht of opstalrecht aan een aantal minimale energetische maatregelen moeten voldoen. We zetten de meest ingrijpende veranderingen op een rijtje!

Sterk verlaagde CO2-uitstoot tegen 2050

De Vlaamse renovatiestrategie werd na Finland tot de beste van Europa bekroond. Onze regering mikt op koolstofneutrale niet-residentiële gebouwen tegen 2050. Om die doelstelling te behalen, werden begin dit jaar strenge energiebesparende maatregelen ingevoerd. Bij overdracht moet je als nieuwe eigenaar binnen de vijf jaar aan deze maatregelen voldoen:

Dakisolatie: Behaalt je dakisolatie de minimale R-waarde van 0,75 m²K/W niet?

  • Dan moet je dakisolatie laten plaatsen met een maximale U-waarde van 0,24 m²K/W.
  • Beglazing: Enkel glas moet vervangen worden door beglazing met een maximale U-waarde van 1 W/m²K.
  • Centrale opwekkers voor ruimteverwarming: Zijn je centrale opwekkers voor ruimteverwarming ouder dan 15 jaar? Dan moeten die vervangen worden. Let wel op, een stookolieketel mag je enkel laten vervangen als er geen aardgasnet beschikbaar is in je straat.
  • Koelinstallaties: Als je koelinstallatie ouder is dan 15 jaar en gebruikmaakt van koelmiddelen met schadelijke stoffen (GWP-waarde van ten minste 2500) dan moet die vervangen worden door een milieuvriendelijker alternatief.

Uitzondering: ga je binnen de vijf jaar na de aankoop van je niet-residentieel gebouw over tot de sloop ervan? Dan ben je vrijgesteld van de renovatieverplichting.



Vernieuwd energielabel

Niet-residentiële gebouwen kleiner dan 500 m² moeten binnen de vijf jaar na de eigendomsoverdracht ook een energielabel C of hoger (A+++ t.e.m. B) behalen. Is je niet-residentiële gebouw groter dan 500 m², dan heb je nog een jaartje langer de tijd. Grote niet-residentiële gebouwen moeten daarnaast in een minimaal aandeel van 5% hernieuwbare energie voorzien vanaf 2023. Dat zal je kunnen aantonen met het nieuwe EPC niet-residentieel, dat in januari volgend jaar gelanceerd wordt.



Informatieplicht voor makelaars

Ingrijpende veranderingen dus, waar je als koper maar beter goed over geïnformeerd kan zijn. Zo werd voor de vastgoedmakelaar de informatieplicht omtrent de renovatieverplichting in het leven geroepen. De renovatieverplichting zal steeds in de publiciteit en in de onderhandse overeenkomst moeten verschijnen.

“Met de invoering van een renovatieverplichting voor nieuwe eigenaars verhogen we de renovatiegraad én investeren eigenaars in een lagere energiefactuur voor zichzelf.”

— Zuhal Demir, Vlaams minister van Energie

Voordelig voor verkopers

Verkoop je een niet-residentieel gebouw? Geef je koper een duwtje in de rug door alvast van start te gaan met de renovatiewerken en verhoog de waarde van je eigendom. Bovendien kan je rekenen op financiële ondersteuning van de overheid:

  • verhoogde investeringsaftrek
  • korting van 50% tot 100% op de onroerende voorheffing bij een ingrijpende energetische renovatie van een niet-residentieel gebouw
  • energiepremies van de netbeheerders 

Bron: https://www.vlaanderen.be/bouwen-wonen-en-energie/niet-residentiele-gebouwen/verplichtingen-voor-niet-residentiele-gebouwen


Wens je professionele begeleiding bij de aan- of verkoop van jouw bedrijfspand? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!


Gratis schatting