Een woning kopen? Niet zonder deze checklist!

Een woning kopen? Niet zonder deze checklist!

Een huis kopen? Niet zonder deze checklist!

Wie op zoek is naar een woning om aan te kopen, zal wellicht heel wat huizen bezoeken voor er effectief een bod geplaatst wordt. Waar moet je bij het kopen van je droomhuis allemaal rekening mee houden? Smolders Vastgoed zet het voor jou op een rij.

Stel je budget op

Vooraleer je met je zoektocht begint, is het van cruciaal belang dat je zicht krijgt op je financiële mogelijkheden. Ga op voorhand langs bij de bank om te weten te komen wat je aankooplimiet is. Zo krijg je meteen een idee van welk bedrag je kan lenen. Maar niet alleen dat is een belangrijke factor. Ook je eigen inbreng en looptijd van de lening beïnvloeden het uiteindelijke bedrag.

Denk na over de ideale locatie

In het beslissingsproces van alle kopers weegt de locatie voor meer dan 60% van alle aspecten door! Dus méér dan de staat en indeling van het pand. Logisch want met het huis op zich kan je als koper je eigen ding doen. De ligging kan je nadien niet meer wijzigen. Toets af waar je wil wonen! Is rust en natuur belangrijk voor jou? Of ben je een stadsmens die houdt van een gezellige drukte en de nabijheid van winkels en horeca?

Zoek naar het beste binnen je budget

Online zoeken is een goed begin, maar ook een vastgoedmakelaar kan je op weg helpen bij het vinden van je ideale woning. Op de meeste websites van een vastgoedkantoor kan je een zoekopdracht nalaten, zodat je op de hoogte gebracht wordt van de huizen die voldoen aan jouw vooropgestelde zoekcriteria.

Vertel het rond

Laat ook vrienden en familie mee zoeken naar jouw droomwoning. Of wil je toch liever een appartement met een leuk zonneterras? Ben je een handige harry en zoek je een renovatiepand of een mooi perceel bouwgrond? Ons kent ons en zo kom je misschien bij iets dat nog niet op de markt te koop staat. Spread the word!

Bezoek de woning

Bezoek zoveel mogelijk woningen om goed te kunnen vergelijken. Laat je niet overdonderen door de verkoper, maar beoordeel de woning kritisch.

Het gaat uiteraard om meer dan technische vereisten. Een woning kopen is heel vaak een emotionele beslissing. Daarom doe je er goed aan de woning meer dan één keer te bezoeken. Ga langs op verschillende tijdstippen. Overdag, ‘s avonds en in het weekend om een totaalbeeld te krijgen en om vooral de oriëntatie en lichtinval goed te kunnen beoordelen.

Neem bij een 2e bezoek altijd iemand anders mee die met een andere blik het huis inspecteert en die liefst ook een technische bagage heeft, iemand die dus in staat is om eventueel gebreken op te sporen.

Verken de buurt

Ga zeker eens praten met de naaste buren. Zij kennen de buurt als geen ander en kunnen je wijzen op minpunten van de omgeving én je toekomstige woning. Is er iets dat voor geluid- of geurhinder zorgt? Heeft de regio te kampen met wateroverlast?

Zoek even op of er scholen, openbaar vervoer, winkels, ontspanningsmogelijkheid, wandel- en fietsroutes… in de buurt zijn. Wat met de bereikbaarheid en parking?

Doe een bod

Volledig bezweken voor je droomhuis? Dan komt het serieuze werk er nu aan. Als je weet (door het verkennende gesprek met de bank) hoever je budget reikt, dan kan je nu een bod uitbrengen. Spannend!

Een bod kan je zelf doen, maar je kan het ook aan een aankoopmakelaar overlaten.

Staar je niet blind op de vraagprijs. Maar weet dat bij een correcte vraagprijs, de onderhandelingsmarge heel klein is. De tijd van lukraak te bieden is voorbij. Wees realistisch en vergelijk de marktprijzen! Staat een pand al wat langer te koop, dan maak je meer kans met een lager bod.

Weet dat een bod bindend is bij aanvaarding door de verkoper. Daarna kan je niet meer terug!


Kies je woonlening

Goed onderhandelen over je woonlening kan je veel geld besparen. Ga langs bij verschillende banken.

Wist je dat 25% van Belgen het 1e hypotheekaanbod neemt, zonder vergelijking! En dat voor een ontlener die 5 offertes aanvraagt de totale beloning meer dan 7078€ kan bedragen!

Teken de compromis

Een compromis is een voorlopige verkoopsovereenkomst. Het is een bindend document tussen de koper en de verkoper. Indien je woonlening nog niet helemaal zeker is, laat er dan die opschortende voorwaarde in voorzien.

Bij het tekenen van de compromis betaalt de koper een voorschot of waarborg van gebruikelijk 10% van de vraagprijs.

Laat je in deze fase zeker bijstaan door een BIV-erkende vastgoedmakelaar of je notaris. Zij zullen enkele belangrijke zaken controleren.

Ga naar de notaris

Uiterlijk 4 maanden na het tekenen van de compromis moet de notariële akte getekend worden. Vanaf dan ben jij definitief eigenaar van de woning en krijg je de sleutels overhandigd (tenzij anders afgesproken met de verkoper).

Op dat moment moeten de prijs, de belastingen en alle kosten betaald zijn. Onderschat deze kosten niet. De verkooprechten bijvoorbeeld bedragen 7% of 10% op de aankoopsom van een bestaande woning. Bij nieuwbouw komt hier ook nog eens BTW bij. Jouw aandeel van de onroerende voorheffing wordt pro rata berekend door de notaris. En ook de notaris zelf wil betaald worden voor het geleverde werk en opzoekingen. Informeer je dus goed op voorhand.

Verhuis naar je droomwoning

Tijd om te verhuizen en er je eigen stekje van te maken. Vergeet op de dag van de sleuteloverdracht de tellerstanden van gas, water en elektriciteit niet te noteren. Zowel koper als verkoper moeten die doorgeven aan de door hen gekozen nutsmaatschappijen. Is de bemiddeling gebeurd met behulp van een vastgoedmakelaar? Dan zal hij/zij jullie hiermee verder helpen!

Proficiat en veel succes!

Wil je een woning kopen? Laat ons je helpen! Contacteer ons vrijblijvend en wij gaan mee op zoek naar het huis van je dromen.

Gratis schatting