Jouw droompand gevonden? Nu nog geldig bieden!

Jouw droompand gevonden? Nu nog geldig bieden!

Hoe breng je een geldig bod uit op jouw droompand?

Je bent het zeker: “dit droompand is het mijne!” Na één of meerdere nachtjes slapen, is de kogel door de kerk, én je hebt bovendien een goed gesprek met de bank achter de rug waardoor je perfect weet welk budget je mag uitgeven. Dan is het perfect normaal dat je klamme handjes krijgt want HET staat te gebeuren. Je wil een bod uitbrengen op je toekomstige thuis of werkplek! Spannend!
Weet je niet helemaal zeker hoe je dat precies moet doen? Lees dan hier onze tips om een geldig bod uit te brengen.

Hoe?

Om zeker te zijn van een geldig traject doe je dit best via de schriftelijke weg. Dit kan per mail of sms, maar zorg dan wel dat je alle noodzakelijke elementen vermeldt! Wij van Smolders Vastgoed gebruiken een modeldocument waarin alles netjes staat opgenomen, zodat onze kandidaat-kopers op het juiste pad staan richting een succesvolle en geldige deal, want enkele zaken moeten duidelijk en ondubbelzinnig genoteerd staan. Download hier ons bodformulier.

Wie?

Vermeld als toekomstige koper jouw volledige identiteit, woonplaats, geboortedatum en -plaats. Wil je met 2 of meer personen de aankoop doen, pen dan alle persoonsgegevens van élke koper neer!

Wat?

Het precieze adres en de beschrijving van jouw toekomstig vastgoed mag zeker niet ontbreken! En vergeet ook niet eventuele extra’s zoals een garage of berging bij een appartement te vermelden.
Wil je afspraken maken omtrent enkele roerende goederen (denk maar aan gordijnen, verlichting of meubels) dan doe je er ook goed aan om dit mee op te nemen in je bod.
Je verklaart dat je het goed heb bezocht en dus voldoende kent. Zorg er dan ook voor dat je alle verkoopdocument bekeken hebt. De belangrijkste zijn bodemattest, EPC, stedenbouwkundig uittreksel, keuring elektrische installatie, syndicusinlichtingen, … Als koper ben je gehouden tot jouw onderzoeksplicht. Een grondige screening van het pand is dus zeker geen overbodige luxe!

Hoeveel?

In samenspraak met de bank heb je reeds je budget bepaald. Je weet welke som je kan neertellen voor een instapklaar pand. Als je nog een renovatie moet aanvatten, schat je die kosten best in met een vakdeskundige zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Verken je buurt en vergelijk de prijzen. Vraag even na of de geafficheerde prijs een vraagprijs of vanafprijs is, want je wil een eigenaar zeker niet beledigen met een al te laag bod.
Schrijf tenslotte jouw geboden prijs neer in cijfers en voluit!

Duur?

Zorg voor een geldigheidsduur van enkele dagen, zo niet is je bod voor onbepaalde duur geldig. Afhankelijk van de situatie kan een verkoper misschien niet onmiddellijk beslissen omdat er eerst een overleg moet plaatsvinden met de andere verkopers, of familie. Streef dus naar een redelijke termijn want zelf wil je natuurlijk ook niet eeuwig wachten op de witte rook. 😉

Extra modaliteiten?

Is er een nog een onzekere factor dan kan je die als opschortende voorwaarde opnemen. Opgelet deze moet dus afhankelijk zijn van een onzekere gebeurtenis! Een vaak voorkomende opschortende voorwaarde is die van het verkrijgen van een lening: ‘ik ga kopen, als ik een lening bij de bank krijg’. De voltooiing ervan is dus niet afhankelijk van de loutere wil van de partijen, maar van de beslissing van de bank. Als de kredietinstelling een lening verleent aan de koper, dan is de opschortende voorwaarde gerealiseerd en gaat de overeenkomst door. In het andere geval, wordt de lening niet goedgekeurd, dan zal de verkoop niet plaatsvinden.

Dit moet je nog weten:

Als je een bod uitbrengt op een pand, dan is dit bod bindend. Op dat moment is het de verkoper die moet beslissen. Gaat deze akkoord met jouw bieding, dan komt de verkoop tot stand want op dat moment is er een akkoord over de elementaire elementen van de verkoop, nl. de partijen, de prijs en het goed.

Gaat de verkoper niet akkoord, dan doet hij/zij jou misschien een tegenvoorstel of kan je zelf alsnog een verbeterd bod uitbrengen.

Heeft de verkoper het bod aanvaardt, maar wil je er nog onderuit dan kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Gebruik je onze aankoopbelofte, dan is er in dat geval reeds een schadevergoeding bedongen. Werd er geen schriftelijke vergoeding overeengekomen in jouw bod, dan zal de verkoper zijn werkelijk geleden schade moeten aantonen.

Ben je goed voorbereid, nog steeds 200% zeker en ga je een bod uitbrengen?
Go for it!
En dan nu… duimen maar!

Start je jouw zoektocht, wil je een pand bezoeken of heb je duizend en één vastgoedvragen? Maak een afspraak bij ons en we helpen je met plezier verder!

Gratis schatting