Vastgoed in 2025: Alle veranderingen op een rij
De Vlaamse vastgoedmarkt ondergaat in 2025 enkele belangrijke wijzigingen. Of je nu een woning koopt, verkoopt, verhuurt of renoveert, het is cruciaal om op de hoogte te zijn van de nieuwe regelgeving. In deze blog lichten we de belangrijkste veranderingen toe en wat ze betekenen voor jouw vastgoedplannen.
1. Lagere registratierechten voor de enige en eigen woning
Vanaf 1 januari 2025 daalden de registratierechten voor de aankoop van een enige en eigen woning in Vlaanderen van 3% naar 2%. De Vlaamse overheid kijkt hierbij naar de datum van de authentieke akte. Dit is goed nieuws voor wie een eerste woning wil kopen, vooral voor jonge gezinnen en starters.
Het voordeeltarief voor energetische renovaties stijgt daarentegen van 1% in 2024 naar 2% in 2025. Dit betekent dat kopers die een grondige renovatie plannen, iets duurder uitkomen dan voorheen.
Alle informatie over aankoopkosten in Vlaanderen kan je terugvinden op de website van Vlaanderen via deze link.
2. Versoepeling van de renovatieplicht
In 2023 werd beslist dat kopers van een woning met EPC-label E of F binnen vijf jaar moesten renoveren naar minstens label D. In 2025 wordt deze termijn verlengd naar zes jaar, en de eerdere plannen om deze verplichting verder te verstrengen naar label A tegen 2040 worden geschrapt. Dit betekent meer tijd om aan de renovatieverplichtingen te voldoen.
Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in de wetswijziging, kan via de website van Vlaanderen: https://www.vlaanderen.be/een-huis-of-appartement-kopen/renovatieverplichting-voor-residentiele-gebouwen
3. Einde van de korting op onroerende voorheffing voor energiezuinige woningen
Momenteel krijg je nog vijf jaar lang een korting tot 100% op de onroerende voorheffing na een ingrijpende energetische renovatie. Maar vanaf 1 oktober 2025 verdwijnt deze korting voor nieuwe bouwaanvragen. Plan je een renovatie? Zorg ervoor dat je de nodige vergunningen tijdig aanvraagt om nog van deze voordelen te kunnen profiteren.
Alle info over vermindering van de onroerende voorheffing voor energiezuinige gebouwen lees je hier: https://www.vlaanderen.be/belastingen-en-begroting/vlaamse-belastingen/onroerende-voorheffing/vermindering-van-de-onroerende-voorheffing-voor-energiezuinige-gebouwen
4. Mijn VerbouwPremie verlaagt
De Mijn VerbouwPremie, die investeringen in isolatie en ramen ondersteunt, werd vanaf 1 januari 2025 verlaagd:
- Laagste inkomenscategorie: Premie daalt van 50% naar 35% van de investering.
- Middelste inkomenscategorie: Premie daalt van 35% naar 25%.
- Hoogste inkomenscategorie: Premie blijft grotendeels ongewijzigd.
De premie voor warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers blijft behouden.
Vanaf 1/7/2025 staan nieuwe hervormingen in de VerbouwPremie op de agenda. Klik hier om alles te lezen daarover.
5. Hervorming EPC-labelpremie
De EPC-labelpremie werd in 2025 hervormd. Belangrijke wijzigingen zijn:
- Premie op basis van inkomen: Lagere inkomens ontvangen een hogere premie.
- Extra premie voor ventilatie: Wie voldoet aan minimale ventilatie-eisen, krijgt een extra premie van €500 tot €1.000.
- Eenvoudiger aanvraagproces: Vanaf 6 januari 2025 verloopt de aanvraag via Mijn VerbouwLoket.
Meer te weten komen? Klik hier
6. Geen renovatiekrediet met rentesubsidie meer
Vanaf 1 januari 2025 verdween de rentesubsidie voor renovatiekredieten. Dit betekent dat wie vanaf 2025 een woning koopt en renoveert, geen overheidssteun via een rentekorting meer krijgt.
7. Geen gasaansluitingen meer bij nieuwbouw
Nieuwbouwwoningen krijgen vanaf 2025 geen gasaansluiting meer. Verwarming moet voortaan gebeuren met duurzame alternatieven zoals warmtepompen of warmtenetten. Dit heeft invloed op de bouwkosten, maar draagt bij aan de klimaatdoelstellingen van Vlaanderen.
8. Invoering Vlaams kotlabel
Vanaf 2025 wordt het Vlaams kotlabel ingevoerd, een uniform systeem om studentenkoten te beoordelen. Gemeenten beslissen zelf of ze dit label verplichten. Wie investeert in studentenvastgoed, doet er goed aan om na te gaan of en hoe zijn gemeente dit nieuwe label zal toepassen.
Wat betekent dit voor jou?
Deze veranderingen kunnen een grote impact hebben op jouw vastgoedplannen. Of je nu een woning koopt, verkoopt of renoveert, het is belangrijk om tijdig in te spelen op de nieuwe regelgeving.
Wil je weten hoe deze wijzigingen jouw specifieke situatie beïnvloeden? Bij Smolders Vastgoed staan we klaar om je te begeleiden met professioneel advies op maat. Neem gerust contact met ons op!