De renovatie van Jonas en Liselotte in Aalter

De renovatie van Jonas en Liselotte in Aalter

Jonas en Liselotte kochten hun eerste woning aan in 2021. Na een jaar intensief verbouwen hebben ze hun eigen stempel gedrukt op deze woning en het tot hun thuis gemaakt. Hieronder kan je meer lezen over hun denkwijze bij de verbouwingen en de aankoop van dit pand.

Hoe wisten jullie dat deze woning voor jullie bestemd was? Was het liefde op het eerste zicht?

Mijn vriend is van Ursel en hij wilde heel graag in Ursel blijven wonen. In de periode waarin wij op zoek waren naar een huis, was er niet veel vastgoed te koop in deze regio. Gelukkig kwam dit pand op de markt, alles klopte meteen! De locatie was ideaal voor ons, we konden er nog onze eigen stempel op drukken en de ruimtes waren perfect.

Jullie onderworpen de woning aan een grondige renovatie, wat waren voor jullie de belangrijkste aspecten tijdens de renovatie?

Het was een heel oud huis. Voor ons was het vooral belangrijk dat we de komende jaren geen werk meer hebben aan de woning, het was dus ook belangrijk om het energetische verhaal erin te betrekken en daar ook voldoende maatregelen in te nemen.

Het schrikt veel startende koppels af om een woning aan te kopen waar nog een renovatie nodig is. Waarom toch voor zo’n soort vastgoed kiezen?

Het sprak ons vooral aan dat alle werken op ons eigen tempo konden gebeuren. Wij kozen ervoor om alles in één keer aan te pakken, maar ik kan mij voorstellen dat dit voor velen financieel niet haalbaar is. Je kan alles dus spreiden over een langere termijn, volgens je eigen haalbaarheid en budget.

Er zijn ook heel wat premies waarvan je kan genieten bij een renovatie, hoe meer je renoveert, hoe meer premies er zijn waar je recht op hebt.

Voor ons was een renovatie aantrekkelijker dan nieuwbouw, omdat wij graag zelf de beslissingen maken. Bij nieuwbouw liggen vaak al heel wat keuzes op voorhand vast, wat wij niet wilden.


Hiervoor huurden jullie een woning, wat was voor jullie het belangrijkste aspect om een eigen woning aan te kopen en uit de huurmarkt te stappen?

Klopt, wij woonden op een appartement maar het werd voor ons al snel duidelijk dat we wilden overstappen naar kopen. We wilden iets afbetalen dat uiteindelijk helemaal van onszelf zou zijn.

Wij huurden een appartement in tijden van corona waar je niet buiten mocht, de nood was dus hoog naar buitenruimte en een grote leefruimte.
We wilden ook starten aan een gezin, dus eigenlijk speelden er verschillende factoren mee in de beslissing tot aankoop.


Over welk onderdeel van de renovatie zijn jullie meest tevreden?

Ik ben vooral trots op Jonas omdat hij alles in goede banen wist te leiden en alles op voorhand goed gepland had. Een jaar lang hebben we deze woning onder handen gepakt in onze vrije tijd op zaterdag, maar het totaal resultaat mag er naar onze mening zeker zijn!


Welke tip kan je meegeven aan andere zoekende mensen?

Voor mensen die op zoek zijn naar een woning om te renoveren: laat de werken je niet afschrikken! Er zijn veel zaken die mensen tijdens een renovatie doen, maar die eigenlijk niet direct hoeven te gebeuren (schilderwerken, verlichting…). Probeer een buffer te voorzien voor onvoorziene kosten, want deze heb je jammer genoeg bijna altijd. 

Hoe maak je van een huis ook een echte thuis?

Ik zou zeggen, maak keuzes waar je als koppel allebei achterstaat, weeg af en bespreek alles. Het gaat dan bijvoorbeeld om de materialen die je wil gebruiken.

Toch wordt een huis pas echt een thuis als je eigen spullen er staan en als er herinneringen gemaakt kunnen worden. Voor ons was de stap om dit huis tot een thuis te maken niet meer zo groot, omdat we hier al een jaar lang bezig geweest zijn met de renovatie en er zo naar uitgekeken hebben om hier ook effectief te wonen.


Een laatste (toch niet minder belangrijke vraag), is dit jullie droomwoning?

Op dit moment wel, we hebben er genoeg werk in gestoken om hier minstens 15 jaar te kunnen wonen. Jammer genoeg hebben we geen glazen bol, dus we zien wat de toekomst brengt! 

Kriebelt het bij jou ook om je eigen droomwoning te creëren? Contacteer ons en wij helpen je graag verder!

Gratis schatting