Hoe verwarm ik mijn woning milieuvriendelijk?

Hoe verwarm ik mijn woning milieuvriendelijk?

Hoe verwarm ik mijn woning milieuvriendelijk?

Om milieuvriendelijk te verwarmen, willen we er uiteraard voor zorgen dat de impact op het milieu zo laag mogelijk wordt gehouden. Maar dat is lang niet het enige voordeel: ecologische oplossingen zorgen er bovendien voor dat je factuur op het einde van de maand lager is en verder zullen ook alle jongeren die spijbelen voor het milieu zeer trots zijn ;-). Met andere woorden: energiezuinig verwarmen is een must do!

De warmtepomp: milieuvriendelijk én goedkoper

Als je denkt aan energiebronnen, zijn de eerste die in je opkomen aardolie, steenkool en gas. Jammer genoeg zijn de voorraden hiervan niet oneindig lang uit onze aarde te halen. Bovendien zorgen deze ook voor een grote hoeveelheid schadelijke broeikasgassen. Dat broeikaseffect zorgt dan weer voor de opwarming van de aarde. Als laatste stijgt de prijs voor aardgas ook aanzienlijk. Als je goedkoper & energiezuiniger wil verwarmen, denk dan eens aan een hoogrendementsketel of warmtepomp.

Met een warmtepomp haal je laagwaardige warmte uit de omgeving. Die warmte komt uit bijvoorbeeld lucht, water of grondwarmte die het toestel dan oppompt tot hoogwaardige warmte. Vervolgens kun je die hoogwaardige warmte dan gebruiken om het water van je centrale verwarming of je sanitair water op te warmen. Als je kiest voor het gebruik van een warmtepomp komt dit in aanmerking voor een premie en je zal je energiefactuur zien dalen.

De zonneboiler

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen. Je kan er op jaarbasis tot wel 60% energie besparen op warm water voor in de badkamer en de keuken. Zo’n boiler bestaat uit 2 belangrijke onderdelen. Als eerste heb je de thermische zonnecollectoren die op het dak worden geïnstalleerd. Die collectoren zetten zonlicht om in warmte. Deze warmte wordt vervolgens opgeslagen in het vat, het tweede belangrijke onderdeel. De warmte die in het vat zit, kan dan later gebruikt worden om je leidingwater te verwarmen. Laat dat lekker warme bad maar komen! Ook hier kan je wellicht een premie scoren, want een aantal gemeenten en provincies en ook netbeheerders geven een premie voor de installatie van een zonneboiler.

Overweeg zonnepanelen

Wat een zonneboiler doet met water, doen zonnepanelen met elektriciteit. Zonne-energie die wordt opgevangen door de panelen worden opgevangen in een vorm van duurzame energie. Ze worden ook wel eens PV-panelen genoemd. Het best oriënteer je de zonnepanelen naar het zuidoosten of zuidwesten. Dit genereert het beste rendement.


Be smart, think “smart thermostaat”

Jouw verwarming heeft met behulp van een ‘smart’ thermostaat weinig instructies nodig om zich aan te passen aan jouw wensen. Je bedient jouw cv-ketel vanop afstand en je kan op elk moment je energieverbruik raadplegen. Uitbreiding met bewegingssensoren, de connectie met een slim platform zoals Google Assistant, gps-functie op je smartphone… zorgt voor nog meer comfort! Zonder er iets voor te doen of met een minimale actie op je smartphone, kan je dus tot 10% extra kosten op je jaarlijkse energiefactuur uitsparen. Ook hier profiteert het klimaat mee, want de energie die je niet verbruikt is nog steeds de groenste energie.

Spring zelf goed om met de warmte in huis

 Wat we jullie als laatste willen meegeven, is dat je zelf ook kleine extra inspanningen kunt leveren. De meeste ingrepen zijn heel eenvoudig en kosten geen geld:

  • Verwarm met verstand door de verwarming in leegstaande kamers uit te draaien en houd de deuren zo veel mogelijk dicht. Zet ook voor je gaat slapen de verwarming wat lager.
  • Sluit gordijnen of rolluiken vanaf het donker wordt. Zo blijft de warmte in je woning. Vergelijk het een beetje met een warm deken, daaronder blijft de warmte ook hangen.
  • Als je ramen wilt open zetten om een geurtje buiten te laten of te verluchten, doe dit dan niet langer dan 15min. Dat is ruim voldoende om de lucht in de kamer te verversen.
  • Doe een dikkere pull aan en zet de verwarming een graadje lager. Je zult er niet veel van merken, maar je bespaart toch 7% energie!

Ook bij Smolders Vastgoed geven we om het milieu! Al de nieuwbouwappartementen die te koop worden aangeboden, worden telkens afgewerkt met de nodige aandacht voor comfort, functionaliteit en energiebewust wonen. Neem snel een kijkje in onze portefeuille.

Gratis schatting