Verhuren in 2020? Hieraan moet jouw woning voldoen

Verhuren in 2020? Hieraan moet jouw woning voldoen

Bij een jaarwisseling horen telkens heel wat veranderingen. Dit jaar werden er door de Vlaamse Overheid enkele verplichtingen opgelegd waaraan jouw woning moet voldoen als je deze wilt verhuren. Leef je die verplichtingen niet na? Dan riskeer je ‘strafpunten’ en de kans dat jouw woning onbewoonbaar wordt verklaard. Je huis wordt onbewoonbaar verklaard wanneer er 15 strafpunten werden toegekend.


Isolatie

Het is al lang bewezen dat een geïsoleerd dak je energiefactuur verkleint én het wooncomfort vergroot. Alle daken/zolders moeten voorzien zijn van isolatie en deze moeten voldoen aan een warmteweerstand van 0,75m2/KW. Via het EPC (energieprestatiecertificaat) kun je aantonen dat je dak of zolder voorzien is van isolatie. Heb je geen of onvoldoende dakisolatie, dan kan je meteen bestraft worden met 15 strafpunten en dat maakt dat de woning per direct ongeschikt verklaard wordt.

Enkel glas

Je woning verhuren in 2020 betekent ook dat de ramen in de leefruimte, keuken, slaapkamers en badkamers minimum dubbele beglazing moeten hebben. Ramen in de gang of in de trap- of inkomhal zijn vrijgesteld van deze verplichting. Kies je voor hoogrendementsglas, dan kun je daarvoor een premie ontvangen. Indien jouw ramen niet voldoen aan de verplichting kun je 3 strafpunten voor één raam met enkele beglazing & 9 punten voor meerdere ramen met enkele beglazing.


Waar rook is, is vuur

Dit puntje komt al langer in het nieuws en werd door het Vlaams Parlement goedgekeurd in 2017. Een huurwoning moet uitgerust zijn met gecertificeerde rookmelders. Een lijst met zo’n rookmelders vind je terug op de website van ANPI. Per verdieping dient er 1 rookmelder te worden geplaatst. Een bijkomende tip: het beste plaats je de rookmelders in elke kamer die je moet doorkruisen van de slaapkamers naar buiten. Ook de keuken is een aanrader.

Nieuwe verwarmingsketel

Last but not least wil men de oude verwarmingsketel uit woningen verbieden. Dit is tot nu toe nog geen verplichting, maar wellicht zullen de normen hiervoor in de toekomst strenger worden. Is je CV ketel ouder dan 15 jaar of regelmatig defect? Dan is het aan te raden om te kijken voor een nieuwe. Ook hiervoor kun je premies ontvangen.

Gevolgen

Stel dat je huis onbewoonbaar werd verklaard en na één jaar nog steeds op de lijst staat, dan zal je een heffing moeten betalen. Verder geldt er ook een voorkooprecht op je woning. Dit betekent dat bepaalde overheden het recht krijgen om de woning aan te kopen in de plaats van de kandidaat-koper waarmee jij een deal hebt bereikt. Dit kan een potentiële koper doen aarzelen in het onderhandelingsproces.

Het is ook vanzelfsprekend dat de ongeschikte huurwoning niet verhuurd of ter beschikking gesteld wordt en een eventueel bestaande huurovereenkomst wordt nietig verklaard.

Controleer bovenstaande zaken dus goed vooraleer je de woning wenst te verhuren. Voldoet de woning? Dan helpen wij bij Smolders Vastgoed graag een goede huurder te vinden voor jou.

Heb je vragen rond hoe jij jouw pand 'verhuringsklaar' maakt? Contacteer ons, en wij helpen je graag verder!Gratis schatting