De waarde van mijn huis laten schatten, hoe begin ik eraan?

De waarde van mijn huis laten schatten, hoe begin ik eraan?

De waarde van mijn huis laten schatten. Hoe begin ik eraan?

Het belang van een waardebepaling valt niet te onderschatten. Als je jouw eigendom vlot wilt verkopen, is het belangrijk dat je de juiste prijszetting hanteert. Zet je de prijs te hoog, dan is de kans groot dat je potentiële kopers zult verliezen. Een te lage prijs is natuurlijk ook niet aan te raden, want dan loop je heel wat inkomsten mis. Maar wie kan mij nu het beste helpen om de waarde correct in te schatten?

Hot item in de vastgoedwereld want onlangs lanceerde ook de vastgoedsite Immoweb een schattingstool op hun website en app. Je kan er dus gratis een online schatting van jouw woning laten maken door simpelweg enkele gegevens in te vullen. Maar is dat wel realistisch? Sommige sites geven je een prijsvork, anderen houden het bij één prijs. De vraag is nu ‘wat heb je hieraan en in hoeverre is dit correct?’.

Best neem je die online schattingen niet té letterlijk. Volgens Kristophe Thijs, federatie van vastgoedmakelaars CIB, neem je deze resultaten best met een grote korrel zout. Al is het maar om latere desillusies te besparen. Vastgoedsites baseren zich vooral op de vraagprijzen die op hun website staan. Zij zijn niet op de hoogte van de uiteindelijke verkoopprijzen, dus houden ze daar ook geen rekening mee. En vooral, ze hebben geen notie van de graad van afwerking van het vastgoed in kwestie! Het ene appartement is ingericht met basismaterialen met het oog op het verhuren ervan, en eenzelfde appartement is met hoogwaardige materialen afgewerkt met het oog om de eigenaar luxe en comfort te bieden. In het ene huis staat bijvoorbeeld een keuken van pakweg 3000 euro en in dezelfde type woning kan evengoed een keuken ter waarde van 15000 euro of meer staan. Je merkt het, zonder een bezoek ter plaatse kan er onmogelijk een correcte waarde bepaald worden. De misopvattingen kunnen al snel enkele tienduizenden euro’s oplopen.


Wij van Smolders Vastgoed pakken het anders aan en houden rekening met onder andere de ligging van de woning. Om een correcte grondwaarde te bepalen, baseren we ons op onze eigen database - op straatniveau! - van de lokale vastgoedmarkt. Dit heeft een enorme invloed op uiteindelijke waarde. In een opkomende wijk kunnen prijzen bijvoorbeeld hoger liggen dan een meer verlaten buurt. Verder heb je natuurlijk ook het soort woning. Is het een studio, appartement, rijwoning, koppelwoning of villa? Als laatste zijn ook de uitstraling en het aanwezig comfort, zoals een zwembad, een belangrijke zaak om de uiteindelijke vraagprijs van een vastgoed te bepalen.

Naast de grond- en constructiewaarde berekenen we ook andere waardes zoals die in een referentiestudie, een rendementsstudie…

Wens ook jij een realistisch en duidelijk zicht op de waarde van jouw eigendom? Aarzel dan zeker niet om iemand van het Smolders Vastgoed team te contacteren! Wij staan jou graag bij.

Gratis schatting