Je huis laten schatten door een professional: wat zijn de voordelen?

Je huis laten schatten door een professional: wat zijn de voordelen?

De emotionele waarde die je aan je huis koppelt, maakt het vaak moeilijk om er zelf een realistische verkoopprijs op te plakken. Het is daarom een goed idee om professionele hulp in te schakelen voor de waardebepaling. Bij wie je terecht kunt en wat de verdere voordelen van een professionele schatting zijn, lichten we graag toe in dit blogbericht.

Het bepalen van je woningwaarde is een cruciaal onderdeel van het verkoopproces. Er bestaan heel wat online tools die een eerste indicatie kunnen geven, maar algemeen blijft een professionele immoschatter de meest populaire optie. En dat is een slimme keuze: naast de ligging is de vraagprijs van een huis één van de belangrijkste criteria voor kandidaat-kopers.

Door wie kan je de waarde van je woning laten schatten?

  • Je notaris

Regel je de verkoop van je huis via een notariskantoor, dan kan je daar normaliter terecht om de marktwaarde van je woning te laten inschatten. Gezien de prijsbepaling hier eerder als ‘part of the service’ gedaan wordt, komen de meeste notarissen je pand niet ter plaatse bezichtigen en blijft de analyse vrij beperkt. Wel zal de notaris je een snelle en objectieve prijs bezorgen.

  • Je vastgoedmakelaar

Niemand weet beter hoe de huizenmarkt in jouw regio in elkaar zit dan een lokale makelaar. Daarom kan het zeker geen kwaad om een vastgoedexpert te raadplegen bij het bepalen van je vraagprijs. De meeste immokantoren doen kosteloos en vrijblijvend een schatting met het oog op verkoop. Zo vergelijk je eenvoudig de waardeberekeningen van meerdere vastgoedmakelaars, die niet alleen de technische waarde maar ook aspecten zoals ligging en bereikbaarheid zullen meenemen in hun beoordeling.

Omdat we op vandaag geen toegang hebben tot de gerealiseerde verkoopprijzen in België, bouwt Smolders Vastgoed al meer dan vijf jaar aan een eigen database waarin we alle prijzen tot op straatniveau bijhouden. Naast de verkoopprijs brengen we ook het publiciteitstraject in kaart aan de hand van de beoogde doelgroep. Meten is weten!

  • Een beëdigde landmeter

Als je graag een gedetailleerd schattingsverslag ontvangt, kan je ook een beroep doen op een erkende landmeter. Die moet bij het bepalen van de woningwaarde rekening houden met een aantal wettelijk vastgelegde vorm- en kwaliteitseisen en wordt daarom eerder ingeschakeld bij erfenissen, echtscheidingen of voor het verkrijgen van een bankkrediet. Informeer je vooraf goed over de prijs die je zelf betaalt voor zo’n schatting. Het ereloon van een beëdigd schatter kan oplopen tot wel 600 euro.


Vijf voordelen van een schatting door een vastgoeddeskundige

Bij wie je ook te rade gaat voor een prijsinschatting van je huis, een professionele waardebepaling kan alleen maar in jouw voordeel zijn. We overlopen de voornaamste redenen waarom je best een vastgoedprofessional betrekt bij het vastleggen van je vraagprijs:

  • Beoordeling los van emotie

Een vastgoedmakelaar zal puur voortgaan op de feitelijke staat van je woning. Hij ziet de uren opknapwerk die je aan je keuken deed of die ene muur die je nog samen met je jongste telg geschilderd hebt niet, maar kijkt wel naar de mogelijkheden van de ruimte. Zo’n onafhankelijke blik is nodig om tot een juiste prijs te komen voor wat je aanbiedt.

  • Minder kans dat potentiële kopers wegblijven…

Ga je gewoon op je gevoel af wanneer je de prijs bepaalt, dan loop je het risico dat je die te hoog zet en potentiële kopers afschrikt. Een te hoge vraagprijs is dan ook een vaak voorkomende reden waarom een huis niet vlot verkocht raakt. Er zijn tal van factoren die, los van het pand zelf, het bedrag bepalen dat mensen ervoor willen geven. De buurt, de hoeveelheid groen, de nabijheid van winkels en scholen kunnen er allemaal voor zorgen dat mensen meer of net minder voor een bepaald type onroerend goed over hebben. Iemand die vertrouwd is met vastgoed weet exact de vinger op dergelijke voor- en nadelen te leggen.

  • …en dat je zelf geld misloopt

Dat brengt ons tot het volgende punt: het zou zonde zijn dat je geld misloopt omdat je de waarde van je woning te laag inschat. Met de hulp van een professionele schatter ontdek je misschien unieke pluspunten waar je zelf nog niet bij stilgestaan had, maar erg in trek zijn bij een bepaald deel van de vastgoedmarkt.

  • Het kan gratis

Bovendien hoeft een schatting door een vastgoedmakelaar je helemaal niks te kosten. Meer nog, het brengt op! Het contact met de vastgoedmakelaar begint doorgaans met een gratis waardebepaling van jouw eigendom bij wijze van kennismaking met het kantoor, maar naast de grond- en constructiewaarde zal onze professionele aanpak en in het bijzonder ons uitgebreid marketingplan, zoekend kopersnetwerk en onderhandelingstalent voor extra waarde zorgen. Pakken wat je pakken kan, zeggen ze toch? 😉

  • Het is vrijblijvend

Ten slotte blijf je vrij om zelf een conclusie te trekken. Je bent, tenminste als je daarvoor geen overeenkomst bent aangegaan, niet gebonden aan de adviezen die je van immo-experts meekrijgt. Zo blijf jij uiteindelijk diegene die beslist over welke prijs er op jouw onroerend goed kleeft.

Graag een deskundig oordeel over de waarde van jouw huis, appartement of grond? Smolders Vastgoed komt graag langs om de geschikte vraagprijs te bepalen. Bel of mail ons gerust voor een (gratis) schatting!

Gratis schatting